schilderij

Instellingsnaam

UA - Factulteit Ontwerpwetenschappen

Trefwoord_labo

schilderkunst

Objectnaam

schilderij

Titel

Pieter De Kluizenaar predikt de eerste kruistochten.

Beschrijving

Een rechthoekige, horizontale olieverfschildering op doek. Het doek is vastgenageld op het houten frame. De schildering beschikt niet over een omlijsting.

Afbeelding:
Een oude man met een lange, witte baard in een bruine gewaad wordt met opengesperde armen aan de rechter helft van de schildering afgebeeld op een zanderig, droog veld. Voor zijn blote voeten stroomt een beekje. De man wordt omringt door een toekijkende en treurende menigte (vrouwen, mannen en kinderen) met gewaden en mantels aan. Tussen de menigte en de oude man is een open ruimte. Verder wordt er tussen de menigte enkele koeien en paarden afgebeeld. Links, ver op de achtergrond staat een ommuurde stad. De stad is omringt door water. Uiterst rechts op de achtergrond vaart een kleine zeilboot.

Maker

Gogo, Felix

Vervaardigingsdatum

1921

Materiaal

olieverf
doek
hout

Techniek

olieverf op doek

Afmetingen

101 x 276 x 2 cm (LxHxB)

Oude_inventarisnummers

00165

Bibliografie

S. Swinnen. “De KASKA-verzameling, deel 2: inventaris van de schilderijencollectie.” Opleiding Conservatie & Restauratie van het Koninklijk Academie voor Schone Kunsten, Antwerpen, 2007.
P.W. van der Horst. “De woestijnvaders levensverhalen van kluizenaars uit het vroege christendom.” Amsterdam: Prometheus, 1998.

Files

00165.png

Citation

“schilderij,” ECHOCore demonstrator, accessed June 21, 2024, http://collectiemutsaard.org/items/show/3266.

Item Relations

This item has no relations.